Met het mooie weer trekken steeds meer mensen de teenslippers weer uit de kast. Slippers blijven het modebeeld in de zomer, terwijl het dragen ervan negatieve invloed kan hebben op je voeten.
1. Blaren...
Teenslippers kunnen blaren veroorzaken tussen je tenen. De huid tussen je tenen is niet voorzien van eelt, het schuren van het stukje van de slipper dat tussen de tenen zit kan hierdoor voor blaren zorgen. Als de blaar opengaat hebben bacteriën vrij spel.
2. Bacteriële infecties
Teenslippers lijken bacteriën aan te trekken. Na vier dagen lopen op slippers, bevatten ze al meer dan 18.000 verschillende soorten. De meesten zijn onschuldig, maar bij een wondje loopt je kans op een infectie.
3. Hamertenen
Het lopen op teenslippers zorgt ervoor dat de tenen constant gekruld staan, omdat je met je tenen de slippers probeert vast te houden. Deze houding vergroot de kans op hamertenen.
4. Gewrichtsproblemen
De zool van teenslippers is vaak erg dun en heeft geen voetbed. Enkels worden hierdoor te veel naar binnen gedwongen, waardoor je je enkels kunt overbelasten. Hierdoor kun je blessures aan de voet, knieën, heupen en rug kunt krijgen.
5. Achillespeesontsteking
Teenslippers bieden geen steun of bescherming en kunnen op termijn pijnlijke kuiten en pijn aan de achillespees veroorzaken. Als je te lang doorloopt, kan de achillespees zelfs gaan ontsteken of kun je last krijgen van een geïrriteerd scheenbeen.
6. Vallen
Uit onderzoek blijkt dat dragers van teenslippers twee keer zoveel kans maken om te vallen.
7. Langzaam lopen
Door op teenslippers te lopen, neem je kleinere passen. Je loopt daardoor een stuk langzamer dan mensen op ander schoeisel.
8. Schadelijke materialen
Teenslippers kunnen gemaakt zijn van schadelijke materialen. Het stukje tussen de tenen is veelal gemaakt van latex, dat een allergische reactie kan veroorzaken. De zolen zijn in veel gevallen gemaakt van plastic dat BPA bevat. Deze stof wordt ook wel aan kanker gelinkt.