U bent hier: Home   »   Schimmelnagels

Schimmelnagels worden in de volksmond ook wel 'kalknagels' genoemd. Echter, er zit geen kalk in een nagel (kalknagel is een verkeerde benaming). De nagel bestaat voornamelijk uit keratine (hoornstof) De schimmels in uw nagel voeden zich met keratine/vocht en kunnen hierdoor overleven.

Overal om ons heen bevinden zich schimmelsporen. Bekende plekken zijn zwembaden of (openbare)douche ruimtes, daar is het warm en nat.

 Zodra deze schimmelsporen de kans krijgen om zich te ontwikkelen tot schimmeldraden, met een mooi woord hyfen genoemd, ontstaan er zichtbare schimmelnagels. De nagels worden dikker, gelig en soms ook brokkelig van structuur.

( Schimmelnagel i.c.m. een verhoornde nagel) (Hypertrofische nagel) betekent letterlijk: te veel voeding. Een hypertrofische nagel is een te dikke nagel, zonder dat er sprake is van een infectie. We spreken ook wel van een hoornnagel, omdat er meer hoorncellen worden aangemaakt dan af gestoten.

 Dit kan van binnenuit de oorzaak zijn (immuunsysteem) of trauma te denken aan; stoten van de nagel of druk waardoor de nagelplaat waar de nagel over groeit beschadigd en daardoor de juiste groei door wordt belemmerd.

 Vandaar dat een nagel 'dikker' wordt. (Opstroping van keratine lagen, door belemmering van groei)

 Een verhoornde nagel is niet besmettelijk.

 Doordat de nagel 'lucht' gaten bevat kunnen zich hierin schimmels gaan vestigen. Belangrijk is om door een specialist de nagel te laten 'afvlakken' zodat de schimmel zich niet meer kan vestigen, het wordt schoon gehouden en daardoor geen verdikking meer mogelijk is.

Witte plekjes op de nagels of het afbrokkelen van nagels zijn geen tekenen van een calciumgebrek.

 De mogelijke oorzaak is een schimmelinfectie ( vaak nagellak de veroorzaker) hygiene of onycholisis (loslating van de nagelplaat, luchtbelletjes)

 Soms kan een nagel een opvallend groene kleur ontwikkelen. Deze groene verkleuring kan veroorzaakt worden door twee soorten micro-organismen:

 1) de bacterie Pseudomonas aeruginosa (besmettelijk)

 2) de gist Candida parapsilosis

Doordat mensen niet eerst de nagels desinfecteren voor het aanbrengen van de lak, worden bacteriën en schimmels 'opgesloten' en tasten de nagels aan. Vervolgens blijft de nagellak te lang zitten en gaat het eronder broeien.

TIPS; schoonmaken van de nagelplaat voor het lakken. ( niet lakken op schimmelnagels) de lak niet te lang laten zitten ( zo kun je niet in de gaten houden wat je nagel doet met lak erop)

Het proberen van antischimmel crèmes, lotions of nagelstiften om van de schimmelnagels af te komen kan alleen als er een juiste diagnose wordt gesteld en alleen als de nagel goed wordt schoongemaakt.

Omdat de schimmels zich niet alleen in de nagel bevinden maar ook in het nagelbed, de -matrix, de -wal maar ook de huid zelf ( vaak tussen de tenen) zullen deze doorgaans niet het gewenste resultaat opleveren als er niet aan alles aandacht wordt besteed.

Goed om te weten is; is het wel een schimmelnagel, alleen verhoorning van de nagel of wordt de schimmelnagel veroorzaakt door een voetschimmel?

Het beste is om eerst advies en behandelings- methode met de pedicure te overleggen voordat mensen geld uitgeven aan middelen voor een onjuiste behandeling.

Ook in de schoenen zitten schimmelsporen. We zien ze niet maar ze zitten er wel!

 Een probleem wat uw pedicure goed en hygiënisch kan reinigen en uw verdere advies kan verlenen.

Copyright 2013  |  Ria Wegman  |  Alle rechten voorbehouden
Privacy Statement  |  Webdesign & Webdevelopment: Timeless Design