Oncologische zorg

Door de behandeling van kanker kunt u last krijgen van klachten aan uw handen en of voeten. Een oncologisch handzorgverlener (OHV) herkent de bijwerkingen die u door de behandeling kunt ervaren.

Behandeling door een oncologisch handzorgverlener

Door de behandeling van kanker kunt u last krijgen van klachten aan uw handen. Bijvoorbeeld neuropathie, hand/voetsyndroom, dunne en/of droge huid, hyperkeratose, eeltvorming en kloven. Uw nagels kunnen loslaten, er kunnen ontstekingen rond de nagel voorkomen of nagels kunnen erg verdikken. Bestaande klachten, zoals schimmelaandoeningen, kunnen erger worden.

Een oncologisch handzorgverlener (OHV) herkent de bijwerkingen die u door de behandeling kunt ervaren. De OHV weet wat de ziekte kanker betekent en welke gevolgen een handbehandeling heeft voor uw overige behandelingen. De OHV  screent en verzorgt uw handen, mits de situatie dat toelaat. Het doel is uw handen in een zo goed mogelijke conditie te brengen en te houden. Deze handzorg wordt  alleen gegeven  na overleg met  het oncologisch behandelteam.

Vergoeding en verwijzing

Als u nog onder behandeling bent van het oncologisch behandelteam is het nodig dat u (liefst schriftelijk) toestemming vraagt voor de handbehandeling. Als u klaar bent met uw chemo-behandeling dan heeft u voor deze behandeling geen verwijzing nodig van een (huis)arts. Vergoeding van deze zorg hangt af van de zorgverzekeraar en uw zorgverzekering. We adviseren u vooraf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Voetzorg bij kanker

Chemotherapie onderdrukt de deling van kankercellen. Maar ook de deling van gezonde cellen lijdt onder de chemo. Het heeft een negatief effect op de zenuwen, de huid en de nagels.

Chemo is een belangrijke oorzaak van voetproblemen. Ook radiotherapie of hormoontherapie zijn een aanslag op uw voeten. De oncologisch voetzorgverlener ondersteunt u bij de bijwerkingen. Zodat u tijdens de behandelingen niet onnodig lijdt aan voetklachten.

Over welke voetklachten gaat het dan?

De meest voorkomende voetklachten zijn:

  • nagelproblemen: splijten, afbrokkelen, loslaten, verkleuren, infecties
  • huidproblemen: verkleuring, droge huid, gevoelig voor zonlicht, eelt, kloven
  • hand-voetsyndroom: jeuk, pijn of gevoeligheid, roodheid, schilferende of vervellende huid, zwelling, blaren en infecties
  • zenuwproblemen (neuropathie): gevoelloosheid, tintelingen, doof gevoel, pijn in handen en voeten, functievermindering, verstoring van koude- en warmtegevoel, krachtverlies, spier- en gewrichtspijn

Waarom een oncologisch voetzorgverlener?

Een oncologisch voetzorgverlener (OVV-er) kent de bijwerkingen van chemo- en andere therapieën. Ik verzorg uw voeten, maar ik weet ook wanneer ik van uw voeten af moet blijven. U kunt bij mij terecht voor preventieve maatregelen en advies. Mijn bevindingen koppel ik terug aan uw behandelaar.

Is er iets te doen aan dat rotgevoel in mijn voeten?

Neuropathie is een beschadiging van de zenuwen. Deze bijwerking komt veel voor bij chemotherapie, maar krijgt nog weinig aandacht.

De klachten:

  • doofheid en/of tintelingen
  • het gevoel hebben op watten te lopen
  • brandende pijn
  • het dekbed niet op de voeten kunnen verdragen
  • het gevoel hebben dat de sok dubbel zit
  • onzeker looppatroon en evenwichtsverlies

Neuropathie is niet te genezen. Helaas. Wel kan ik de problemen verzachten.

Wat kan ik zelf doen om voetklachten bij kanker te voorkomen?

Inspecteer dagelijks uw voeten. Let op roodheid, blaren, wondjes, likdoorns, eeltranden en warme plekken. En: let op vormveranderingen van de voeten. Kunt u het zelf niet meer zo goed zien, vraag dan iemand uit uw omgeving.

Draag stevige, liefst platte schoenen die goed passen. Loop niet op blote voeten als er sprake is van verminderd gevoel.

Maak een afspraak bij een oncologisch voetzorgverlener. Juist als de chemo of bestraling nog moet starten. Uw voeten moeten in goede conditie zijn als de oncologische behandeling begint.

 

Combinatie met integrale therapie: Oncoreflex

OncoReflex is een specialisatie binnen de voetreflexologie. Massages mogen dan ook alleen gegeven worden door erkende en gecertificeerde OncoReflex® therapeuten. Bij voetreflex gaat men er vanuit dat het hele lichaam in reflexzones in de voeten is weerspiegelt. Door deze zones te masseren wordt de energiedoorstroming verbetert waardoor het zelfgenezend vermogen van de mens wordt versterkt. 

Het is op dit moment een van de meest populaire vormen van complementaire therapie in Engeland bij mensen met kanker. Ook in Nederland groeit de vraag naar deze vorm van massage enorm.

Lees verder

Heb ik een verwijzing nodig voor een OVV-er?

De voetzorg kan starten als uw behandelend team toestemming geeft. Wordt u actief behandeld voor kanker? Dan is het belangrijk dat de verpleegkundige of de arts aangeeft dat er geen contra-indicatie is voor de voetzorg. Zo weten we zeker dat het veilig is om de voetbehandeling te ondergaan.

Afspraak maken?

De eerste afspraak is altijd een intakegesprek. U vult een korte vragenlijst in, onder meer over de klachten, het ziekteverleden, eventuele medicatie en orthopedische hulpmiddelen. Daarna maken we een behandelplan.

Aarzel niet en maak snel een afspraak via mijn online agenda. Bellen mag natuurlijk ook: 0316-332266. Laat een boodschap achter op de voicemail als ik niet opneem. Ik bel binnen 24 uur terug.

Afspraak maken
Lentemorgen 5-4, 6903 CT Zevenaar
Email: info@riawegman.nl
Ma / Di / Do / Vr 8.00 tot 17.00 uur

Bel ons op 0316-332266
Copyright Ria Wegman 2022 - 2024  |  Disclaimer  |  Privacy Verklaring  |  Algemene voorwaarden
Design & development by: Timeless Design