U bent hier: Home   »   Nieuws   »   De ide- of mykide reactie “Huiduitslag door een schimmelinfectie

De ide- of mykide reactie “Huiduitslag door een schimmelinfectie

Geplaatst op 15 juli 2014 door Ria Wegman

De ide- of mykide reactie
“Huiduitslag door een schimmelinfectie maar ergens anders op de huid dan de infectielocatie”

Vreemd genoeg kan door een schimmelinfectie uitslag ontstaan op delen van het lichaam die niet met de schimmel zijn geïnfecteerd. Zo kan een door schimmel geïnfecteerde voet ook een jeukende, roodschilferige uitslag op de vingers veroorzaken. Deze uitbarstingen zijn allergische reacties op de schimmel en worden ide- of mykide reacties genoemd.

Een dermato/onychomycose kan een ide-reactie, ofwel een mykide, veroorzaken. Dit is een type-IV-overgevoeligheidsreactie op schimmelantigeen, waarbij de huidlaesies op een andere plaats ontstaan dan waar de dermatomycose is gelokaliseerd. Een ide-reactie kan zich bij elk type dermatomycose voordoen en is vooral aan de zijkanten van de vingers en in de handpalmen te vinden. Het klinische beeld lijkt op dat van acrovesiculeus eczeem, met erythematosquameuze of erythematovesiculeuze laesies. Bij het genezen van de dermatomycose verdwijnt ook de mykide, zonder specifieke behandeling

Mensen met een historie van atopische dermatitis (aanleg) zijn gevoeliger voor dit soort reacties op een schimmelinfectie.

Atopische allergieën
Atopie (Grieks ατοπία - op de verkeerde plaats) is de aanleg van een persoon om immunoglobuline (antistoffen) van het type IgE te maken specifiek gericht tegen onschuldige stoffen die in de omgeving voorkomen, zoals huisstofmijt of pollen van gras of bomen. Dit is door een RAST (een bloedtest) of een priktest (op de huid) aan te tonen. In het bloed is de totale hoeveelheid IgE verhoogd, evenals het aantal eosinofiele granulocyten. Als de atopie klinisch manifest wordt, spreekt men van een atopische aandoening: zoals astma, hooikoorts en constitutioneel eczeem. Dit zijn voorbeelden van atopische allergieën. Daarnaast bestaat er ook allergie die niets met atopie te maken heeft, zoals contactallergie.

Erfelijkheid
Er lijkt bij atopie sprake te zijn van een erfelijke aandoening. Een studie heeft aangetoond dat de kans op ontwikkeling van atopisch eczeem (3%) en atopie (7%) verhoogd is met een factor twee indien een direct familielid ook atopie heeft. De erfelijkheid komt waarschijnlijk door veranderingen in enkele genen die coderen voor proteïnen die betrokken zijn bij een normaal immuunreactiemechanisme, hoewel ook factoren van buitenaf van invloed kunnen zijn. Een tiental genen lijkt een rol te spelen bij het ontstaan van atopie. Echter, ondanks de meer dan 370 studies naar genetische factoren bij atopie, kan men nog steeds geen harde uitspraken doen over specifieke genen die atopie zouden veroorzaken. Atopische aandoeningen kunnen dodelijk zijn indien er hevige allergische reacties (anafylaxie) optreden. Potentieel fatale reacties zijn gemeld bij voedselallergieën en insectenbeten. Ernstige aanvallen van astma kunnen eveneens fataal verlopen.

De term allergie wordt vaak gebruikt in plaats van het preciezere atopische allergie of atopie. Dat is niet onlogisch, daar de bekende allergieën (hooikoorts, huisstofmijtallergie, de meeste voedselallergieën, astma, atopisch eczeem) allen tot de atopische allergieën behoren. De allergische reacties treden hierbij op nadat het lichaam is blootgesteld aan verschillende allergenen, zoals bepaalde soorten voedsel, pollen of insectenbeten/steken.

Tot slot
Huiduitslag kan wijzen op een schimmelinfectie ergens anders op het lichaam. Een schimmelinfectie van de voet kan tevens ergens anders op het lichaam een huiduitslag te zien geven. Het is belangrijk dat voetverzorgers zich hiervan bewust zijn.

Een antimycosemiddel dat wordt aangebracht op de locatie van de mykide reactie kan de manifestatie hiervan doen verergeren.

Copyright 2013  |  Ria Wegman  |  Alle rechten voorbehouden
Privacy Statement  |  Webdesign & Webdevelopment: Timeless Design