Low Level Laser (LLLT)

In de Verenigde Staten en Groot Brittannië is de low level laser therapie (LLLT) een geaccepteerde en breed ingezette vorm van behandeling voor een breed spectrum aan aandoeningen. In Nederland is de LLLT vooral bekend vanwege de succesvolle aanpak om mensen te helpen stoppen met roken. De LLLT biedt veel meer. Het woord ‘laser’ is een afkorting van het begrip ‘light amplification by stimulated emission of radition’. Normaal licht heeft een breed spectrum doordat het vele frequenties en intensiteiten heeft. Laserlicht kent slechts één frequentie (golflengte) en één intensiteit. Laserlicht is daardoor coherent, monochromatisch en gericht. Door gebruik te maken van een techniek die gestimuleerde emissie wordt genoemd, kan licht worden versterkt. wij kunnen licht produceren dat een enorm grote hoeveelheid energie in zich kan meedragen.

Bij gebruik van de laser binnen de geneeskunde wordt een verschil gemaakt tussen ‘krachtige lasers’ en ‘laagvermogende lasers’.

De werking van LLLT is onderbouwd met meer dan 2500 wetenschappelijke studies uitgevoerd door diverse universiteiten. Krachtige lasers hebben tot doel weefsel te vernietigen. Deze lasers worden gebruikt in de dermatologie, gastroenterologie, oogheelkunde, chirurgie en andere disciplines. Krachtige lasers zijn medisch invasief en mogen alleen door artsen gebruikt worden. Krachtige lasers kunnen gezond weefsel schaden, maar kunnen extra schade toebrengen aan ziek weefsel.

De low level laser (LLL)

Laagvermogende lasers hebben dezelfde kenmerken als krachtige lasers, maar zijn sterk gereduceerd wat betreft hun vermogen. Laagvermogend staat voor de geringe temperatuurstijging (minder dan 1°) die deze therapie veroorzaakt. Laagvermogende lasers worden gebruikt bij de low level laser therapie. De LLLT is een veilige lichttherapie, die alleen invloed heeft op pathologische toestanden of zones. Normaal weefsel ondergaat daarbij geen invloed of verandering. De LLLT is daardoor een aanvaarde manier van therapeutische ondersteuning. Hierdoor is zij toepasbaar in de fysiotherapie, voetverzorging, podologie/podotherapie, tandheelkunde, dermatologie, huisartsengeneeskunde, acupunctuur, verslavingsgeneeskunde, sportgeneeskunde en diergeneeskunde. Ook in de praktijk van de schoonheidspecialiste wordt de LLL met succes gebruikt onder andere bij acnéverzorging, couperosehuid en rosacea.

De werking van de LLL

De werking van de LLL is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  • Ontstekingsremmend
  • Oedeemremmend
  • Circulatieverbeterend
  • Immuunstimulerend
  • Wondhelend
  • Pijnstillend

Zonder zich te verliezen in enorm zwaar en vooral wetenschappelijk taalgebruik doet de LLLT niets anders dan het overbrengen van energie door middel van licht. Licht bestaat uit kleine pakketjes energie, fotonen genaamd. Energie is nodig op die plaatsen waar het lichaam het nodig heeft processen op te starten of aan de gang te houden om de afweeractiviteit te optimaliseren. De fotonen die worden gegenereerd door de laser zijn partikels met elektromagnetische energie. Deze partikels dringen het weefsel binnen en worden geabsorbeerd door de mitochondriën. Dit zijn kleine energieproducerende onderdelen die in elke cel voorkomen. De energie van de laser wordt in deze mitochondriën omgezet in chemische energie. De permeabiliteit van de cel verandert hierdoor, wat verschillende fysiologische processen in de cel in gang zet. Deze fysiologische effecten hebben een effect op verschillende celtypes zoals onder andere macrofagen, fibroblasten, endotheelcellen en mestcellen.

De juiste aantallen bepalen de effectiviteit

Bij de probleemstellingen in het onderzoek ligt het accent op het overgedragen van de juiste hoeveelheid energie en het juiste aantal keren. Dat verschilt per aandoening. Het blijkt dat overdosering niet het gewenste effect heeft, en dat te weinig geen effect sorteert. Ook de lichtfrequentie blijkt van groot belang. Hiermee kan worden bepaald of de energie op de juiste plek terecht komt. Mede hierom zijn in het verleden vele onderzoeken niet geslaagd en werd de LLLT afgedaan als niet werkzaam. Daar komt men nu van terug.

Bijwerkingen of contra-indicatie

Gezien de niet-invasieve techniek treden weinig of geen secundaire, vervelende bijverschijnselen of neveneffecten op. De LLLT is echter wel gevaarlijk voor de ogen. U dient dus steeds de gepaste veiligheidsbril op te zetten!

Er is geen literatuur bekend waarbij LLLT gevaarlijk kan zijn bij zwangere vrouwen. Toch raadt men het gebruik van de LLL tijdens een zwangerschap af. Bij patiënten die bestraald worden of lichttherapieën krijgen wordt aangeraden geen LLLY in te zetten.

Fysiologische effecten

De best onderzochte mechanismen zijn onder meer:

  • Weefselherstel. Stimulatie van de biochemische reactie van het lichaam om vasodilatatie te doen toenemen, de groeifactor respons te stimuleren en daardoor het vermogen van het lichaam tot genezing te starten.
  • Biomodulatie van celmetabolisme, collageenproductie, activatie van mestcellen, activatie van macrofagen, fibroblastsynthese, eiwitsynthese, ADP-ATP synthese, bevordering van de permeabiliteit van celmembraan voor calciumopname, vasodilatatie, angiogenese.
  • Pijnverlichting. Stimulatie van endorfineafgifte, verhoogde metabolisering van serotonine en onderdrukken van nociceptoractiviteit geven snelle en effectieve pijnverlichting. Hoewel pijnverlichting niet het primaire doel van de behandeling is, kan de patiënt door de behandeling verlichting krijgen van reumatische, neuralgische pijn en rugpijn. Er wordt ook pijnverlichting in geval van acuut letsel (sportgeneeskunde) gegeven.

LLLT leidt tot:

  • Snellere genezing van verwondingen
  • Aanmerkelijke toename van de elastische sterkte van het herstelde weefsel
  • Balans van collageenproductie en verminderde littekenvorming
  • Stimulatie van het immuunsysteem
  • Verdwijnen van infectie
  • Pijnverlichting

De LLLT wordt effectief ingezet bij:

  • Weefselschade zoals verstuiking, kneuzingen, peesontstekingen en hematomen.
  • Gewrichtsaandoeningen zoals reuma, artritis, tenosynovitis en capsulitis.
  • Pijnmanagement bij rugklachten, neuralgie, nekklachten.
  • Wondmanagement zoals slecht helende wonden, diabetische ulcers, lichte verbrandingen, ontstekingen , huidaandoeningen zoals onder andere impetigo, koortslip, wratten en blaren.

Acupunctuurpuntstimulatie

Acupunctuur door middel van de LLLT ontwikkelt zich snel. Vooral voor diegene die ervaren zijn in de reguliere vormen van acupunctuur biedt de LLLT extra mogelijkheden. De LLLT is steriel en pijnloos. Vooral bij kinderen en mensen met angst voor naalden is dat een groot voordeel. Het is niet meer controversieel dat acupunctuur grote positieve invloed kan hebben op pijn, spanning, angst, misselijkheid.

In veel reguliere klinieken in de VS wordt acupunctuur (Sloan Kettering Memorial Hospital) gebruikt om patiënten te begeleiden tijdens hun chemokuur voor de bijwerkingen. 

Bekende studies over laseracupunctuur komen onder andere van mondchirurg Yo-Cheng Zhou die sinds 1971 laseracupunctuur inzet als anaestheticum voor kleinere ingrepen en extracties. Zhou heeft een interessante techniek ontwikkeld, waarbij hij een klein aantal acupunctuurpunten onderwerpt aan een hoge frequentie LLL. Bijvoorbeeld voor een extractie uit de onderkaak wordt één acupunctuur punt gedurende vijf minuten gelaserd. Direct daarna begint de extractie terwijl de laser nog steeds gericht blijft op het Hegu Punt gedurende het hele proces. Zhou heeft op deze manier 10.000 extracties beschreven en in kaart gebracht.

Een aantal lastige praktijkvoorbeelden waar LLLT uitkomst kan bieden

De genoemde volgende behandelingen met de LLLT zijn niet met klinische studies onderbouwd maar berusten op ruim beschreven ervaringen van verschillende artsen.

De LLLT en wratten

De low level laser lijkt erg effectief bij de behandeling van wratten die veroorzaakt zijn door een virus (dus niet bij bindweefselwratten). De behandeling vindt gemiddeld drie tot zes maal plaats in een kort tijdsbestek van ongeveer twee weken. De Low Level Laser is volledig pijnloos, vooral voor kinderen is dat erg prettig.

Uit onderzoek blijkt dat het gebruikte laserlicht de afweer rondom de wrat aanzet tot een hogere activiteit. De mitochondriën die de energie produceren om deze hogere activiteit mogelijk te maken blijken gevoelig voor genoemde frequenties laserlicht.

De ATP-productie gaat omhoog, en de stofwisseling van de cellen terplaatse versnelt. Je zou wellicht kunnen zeggen dat laserbehandeling het natuurlijke zelfgenezingsproces vancellen versnelt. Verwacht niet dat de wrat meteen zichtbaar kleiner wordt na de eerste behandeling. Zelfs na de zesde behandeling kan de wrat nog waarneembaar zijn. Echter binnen zes weken na de eerste behandeling is de kans groot dat de wrat verdwenen is. De laser biedt vooral uitkomst bij wratten die moeilijk weg te snijden zijn (onder de nagel ‘verruca unguum’). Ook in de huisartsenpraktijk wordt hier en daar steeds meer gebruik gemaakt van low level laser therapie bij wratten. Een bijkomend voordeel is dat de kans op recidieven met LLLT veel minder is.

LLLT en de ziekte van Ledderhose

De ziekte van Ledderhose, genoemd naar de Duitse arts Georg Ledderhose, is een aandoening waarbij in de fascia onder de voet verhardingen optreden, zoals dit voorkomt bij de ziekte van Dupuytren aan de handen en bij de ziekte van Peyronie aan de penis. De verschijnselen zijn vergelijkbaar. Men denkt dat de ziekte van Dupuytren, Ledderhose en Peyronie dezelfde ontstaanswijze hebben. Waarschijnlijk is het dezelfde ziekte die op een verschillende plek in het lichaam kan ontstaan. Op alle genoemde locaties wordt een abnormale, doch in principe goedaardige proliferatie gezien van het peesweefsel. Microscopisch onderzoek laat langgerekte, celrijke bundels spoelvormige cellen zien met regelmatige ronde kernen.

Mitosefiguren horen niet opvallend aanwezig te zijn. Het is bekend dat erfelijke factoren een rol spelen bij de ziekte. Welke dat precies zijn is nog niet duidelijk. Hoewel de oorzaak van de ziekte niet bekend is, is er speculatie dat het een agressieve herstelrespons van het lichaam zelf is die de verdikkingen veroorzaakt. Men denk dat dit optreedt nadat er kleine beschadigingen zijn ontstaan aan de fascia plantaris. Het lijkt erop alsof de fascia zich na verwonding ‘overrepareert’. Dat zou een verklaring kunnen zijn dat na chirurgie het aantal recidieven zo hoog is en een operatie vaak maar voor een paar maanden verlichting biedt. Met LLLT wordt geen weefsel beschadigd en wordt het lichaam zelf aangezet het pathogene weefsel op te ruimen.

Lentemorgen 5-4, 6903 CT Zevenaar
Email: info@riawegman.nl
Ma / Di / Do / Vr 8.00 tot 17.00 uur

Bel ons op 0316-332266
Copyright Ria Wegman 2022 - 2024  |  Disclaimer  |  Privacy Verklaring  |  Algemene voorwaarden
Design & development by: Timeless Design