Cryo betekend bevriezen. Cryotherapie is de het bevriezen van delen van de huid. In mijn praktijk gebruik ik cryotherapie voor het bevriezen van voetwratten door gebruik te maken van de Cryopen. Een veel voorkomende huidaandoening zijn voetwratten. Met name voetwratten (verrucae) aan de onderzijde van de voet zijn doorgaans hardnekkig. Deze wratten gaan vaak niet vanzelf weg en zijn ook lastig te behandelen. Vaak groeit er namelijk een laagje eelt over de wrat waardoor vele middelen niet effectief tot de wrat kunnen doordringen.
Uw pedicure kan de laag eelt van de wrat verwijderen en de wrat daarna aanstippen met een speciaal middel. Wij gebruiken evt. verschillenden middelen zoals cryotherapie, coagulatie(wegbranden) of met monochloorazijn.
Monochloorazijnzuur is een stof die op de huid een afbrekende werking heeft. Het breekt de eiweitten af waardoor een ontstekingsproces op gang komt. Hierdoor worden de cellen die de wrat vormen vernietigd. Monochloorazijnzuur kan prikkelende pijn geven en de avond na de behandeling pijnklachten geven, dit is normaal. Doordat de monochloorazijnzuur een ontstekingsreactie opwekt wordt de behandelde plek warm, dik en rood. Met name bij wratten aan de onderzijde van de voet kan dit pijnklachten geven wanneer er op de voet wordt gestaan. De pijnklachten moeten na een aantal dagen weer verdwijnen.
Voor een wat minder agressieve aanpak kan er ook gewerkt worden met salicylzuur. Na iedere behandeling zal de wrat druk vrij gelegd worden middels vilttherapy. Doorgaans zijn 6 tot 8 behandelingen nodig om u van uw hardnekkig voetwrat af te helpen.
De Cryopen is op dit moment het meest innovatieve product wat in de voetverzorgingsbranch te vinden is. Dit op een pen lijkende instrument sprayt een fijne, nauwkeurige straal van vloeibare gas op de te behandelende wrat. Het vloeibare gas bevriest de cellen in de wrat.
In deze cellen zit het "wratvirus", zo wordt het virus meegedood met de cellen. In de pen zit een ampul met daarin het vloeibare gas. Deze ampul kan 1x gebruikt worden.
Uit de voorkant van de pen komt een klein straaltje vloeibaar gas. Dit straaltje houd ik op de wrat gedurende 20 tot 45 seconde. Dit hangt af van de grote van de wrat. Tijdens dit bevriezen voel je kleine koude prikjes. Als de wrat helemaal bevroren is stoppen we even en laten de wrat ontdooien. Als de wrat helemaal ontdooid is wordt hij nog een keer behandeld met de Cryopen op dezelfde manier. Als men meerdere wratten heeft, gebruik ik soms meerdere ampullen. Ik maak het ampul helemaal op. Ik bevries ik de wratten meerdere keren in 1 behandeling, want hoe vaker de wrat bevroren wordt tijdens de behandeling, hoe meer kans er is dat alle wratcellen stuk zijn.
Na 2 of 3 dagen zie je een verkleuring van de wrat en na een dag of 10 tot 14 laat de wrat los. Het volledig herstellen van de huid, zonder littekens, duurt ongeveer 3 tot 6 weken. Na de eerste behandeling wordt een nieuwe afspraak gemaakt voor over 10 tot 14 dagen. Dan wordt bekeken of het zinvol is de wrat nog een keer te behandelen met de cryopen of niet.
Een klein technisch verhaal achter het wratten bevriezen; Hoe dikker de wrat is hoe langer de koude er over doet om diep in de wrat te komen. Met cryotherapie kan men niet dieper dan 7 mm de huid indringen. Dus als er veel eelt op de wrat zit bevriezen we de eeltlaag, en niet de wrat. In mijn praktijk kan ik, door het weghalen van het eelt, het vloebare gas uit de Cryopen gelijk op de wrat stippen waardoor de gehele wrat behandeld word en niet alleen het bovenste gedeelte van de wrat. In de 2e behandeling zal ik ook altijd eerst het dode weefsel wegnemen voordat ik een tweede keer de wrat zal behandelen.