U bent hier: Home   »   Pedicure   »   Pedicure kanker

Kanker

De impact die de ziekte kan hebben op ons leven wordt vaak pas duidelijk als zij zich voordoet. Overlevingskansen van oncologiepatiënten nemen toe, waardoor ik regelmatig in mijn praktijk patiënten met oncologische klachten tegen kom.
Kanker is een ziekte die steeds vaker voorkomt en gelukkig steeds beheersbaarder wordt, onder andere door de behandeling met chemotherapie, immunotherapie, radiotherapie, doelgericht therapie, hormoontherapie, hyperthermie en/of een combinatie hiervan. Chemotherapie heeft niet alleen invloed op kankercellen, maar ook op gezonde cellen in het lichaam.
Vooral snelgroeiende gezonde cellen kunnen worden aangetast door de chemotherapie. In de rustperioden van de chemokuur hebben gezonde cellen de tijd om zich te herstellen. De meeste gezonde cellen doen dat, zodat de bijwerkingen weer verdwijnen. Soms gebeurt dat na enkele dagen, soms duurt het langer.
Sommige cytostatica kunnen (tijdelijk) beschadigingen veroorzaken (soms tot 2 jaar na de kuur).
Ook bij de Targeted oftewel doelgerichte therapie kunnen diverse voetklachten ontstaan.

Mogelijke klachten kunnen zijn:

  • Neuropathie, aan de zenuwuiteinden, (is meestal niet te herstellen)
    zoals: gevoelloosheid, tintelend, verdoofd gevoel in vingertoppen, tenen en voetzolen, pijn in handen en voeten, functievermindering in vooral de vingers, verstoring van koude- en warmtegevoel, krachtverlies benen en/of armen, spier- en gewrichtspijn.
  • Huid aandoeningen, zoals: droge huid, infecties, ontstekingen, hyper- of hypo pigmentaties, huiduitslag, overgevoelig voor de zon, pijnlijke ontstoken blaren op wrijfplaatsen.
  • Nagel aandoeningen, zoals: nagels breken/scheuren/splijten, ribbels op nagels, brokkelige nagels, loslatende nagels, horizontale donkere strepen op nagels (n.a.v. aantal kuren) schimmelinfecties, hyperkeratosis.
  • Hand/voet syndroom: Reactie van de huid van de handpalmen en voetzolen.
    Mogelijke klachten kunnen zijn: jeuk, pijn of gevoeligheid, roodheid, schilferende of vervellende huid, zwelling, blaren en infecties (strak gespannen huid mogelijk met blaren).
  • Andere mogelijke bijwerkingen: verminderde aanmaak bloedcellen, bloedarmoede / neiging tot bloedingen, langere wondgenezing periode + 9 dagen of langer, ontregelde bloedsuiker, lymfeoedeem.

In de praktijk beschik ik naast mijn kwaliteiten ook over veel informatie voor de oncologische cliënt. Uiteraard behandel ik de oncologische patiënt na goedkeuring van uw behandelend arts. Mocht u vragen hebben dan ben ik uiteraard te bereiken via e-mail of telefonisch.

Maar voor de noodzakelijke voetzorg van kankerpatiënten door de bijwerkingen van chemo of target therapie is veel meer dan basiskennis vereist. Helaas weten cliënten niet het verschil van pedicure's die een workshop van 1 dag gevolgd hebben en medisch pedicure's met een complete scholing als Oncologisch Voetzorg Verlener oftewel OVV. Alleen "De Medische Voet" verzorgt een complete opleiding tot OVV, en alleen een Medisch pedicure en tevens OVV of GVV kan lid worden van de Nederlandse Maatschappij Medisch Voetzorgverlening (NMMV).
Helaas krijgt de OVV in de praktijk dan de gevolgen te zien, en nog erger, het leed van kankerpatiënten die door misleidende reclame op het verkeerde spoor zijn gezet.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Copyright 2013  |  Ria Wegman  |  Alle rechten voorbehouden
Webdesign & Webdevelopment: Timeless Design